Ne aramıştınız?

Klinik Laboratuvar

Hekimlerimiz laboratuvar testlerini hastalıkların taranması, tanı konması, tedavinin seçimi, tedavinin izlenmesi ve hastalığın seyrinin izlenmesi gibi farklı birçok amaçla isteyebilir. Çalışmalar günümüzde hekimlerin hastalarıyla ilgili olarak verdikleri tıbbi kararların yüzde 60-70 kadarının laboratuar test sonuçlarına dayandığını gösteriyor. Bu nedenle tıbbi laboratuvarın en temel sorumluluğu, doğru ve tekrarlanabilir sonuçlar üretmek. İşletmemizde uyguladığımız “İç Kalite Kontrol Programı” ile test sonuçlarımızın doğruluk ve tekrarlanabilirliği  sağlanmaktadır.

Laboratuvarlar sürekli yenilenen cihazlarla donanımlı olmalıdır. Sonuçlar internal ve eksternal kalite kontrol sistemleriyle  kontrol edilmelidir. Normalden yüksek yada düşük bulunan testler gerekirse teyid için uluslararası kontrol programlarına dahil olduğu bilinen başka bir laboratuvara göndererek aynı sonucu görmek ve bunu hastaya ve ilgili doktora belgeleyebilme özgüvenine sahip olmaktır.

Sperm (Semen Analizi) Testi Nedir?

Genel olarak eşlerin herhangi bir korunma yöntemi uygulamadan ve düzenli cinsel ilişkiye girmelerine rağmen 1 yıl boyunca gebelik elde edememesi durumunda mutlaka sperm testi yaptırmaları gerekir. Günümüzde daha geç yaşlarda evlilikle birlikte çocuk yapma yaşı da artıyor. Gebe kalma ile ilgili sorunun tespit edilmesiyle birlikte eşlerin birlikte muayeneye gitmeleri önerilir. Erkeklerde genel fiziksel muayenenin yanı sıra; gerekli hormon tetkikleri, gerekli ise genetik incelemeler ve mutlaka geçmişte yapılmış dahi olsa sperm testi-semen analizinin tekrar incelenmesini gerekmektedir. Sperm testinin mutlaka tam donanımlı bir Laboratuvarda yaptırılması gerekir.

Sperm/semen analizi bir yıllık düzenli cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerde sperm kalitesi ve sayısını değerlendirmek için yapıldığı gibi, testisi etkileyen varikosel, orşit, inmemiş testis, radyoterapi veya kemoterapi gibi testiste sperm üretimini etkileyen durumlar sırasında da yapılabilir.

Sperm testi sırasında aşağıdaki bazı noktalara dikkat etmelisiniz;

  • Sperm testi için vereceğiniz sperm verme işlemi sırasında sabun, kayganlaştırıcı gibi maddeler kullanılmamalı.
  • Aynı şekilde işlem sırasında penis ve parmaklar, verilen kabın ve kapağının iç yüzüne dokundurulmamalıdır.
  • Sperm verme işlemi sırasında gelen meninin tamamı kabın içine bırakılmalıdır.
    Sperminizin kabın dışına akması ya da buna benzer bir sorunla karşılaşırsanız mutlaka laboratuvar görevlilerine bunu belirtmelisiniz.

Laboratuvarımızda Hizmet Verdiğimiz Test Grupları

  • Biyokimya
  • Mikrobiyoloji
  • Seroloji
  • Sperm Analizleri
  • Tümor Markerlar
  • Patoloji
× Canlı Destek