Hepatit karaciğerin iltihaplanmasıdır. Hepatit A, B veya C virüsü ile enfeksiyon, hepatitin en yaygın nedenleri arasındadır. Hepatit A sıklıkla kendi kendine iyileşse de hepatit B veya C tedavi edilmediğinde kronik inflamasyona, siroza, karaciğer kanserine ve hatta karaciğer yetmezliğine yol açabilir.
Hepatit riski taşıyanlar veya hepatiti olanlar için tarama, önleme, teşhis ve tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Hepatitin yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkisi vardır.
Hepatit Türleri
Hepatit karaciğerin iltihaplanmasıdır. Hepatit A, hepatit B ve hepatit C olarak bilinen virüsler bu iltihabın en yaygın nedenleri arasındadır.
Bilinen iki viral tip daha vardır, D ve E, ancak bunlar nadirdir. Hepatit ayrıca diğer virüsler, bazı ilaçlar, bazı otoimmün durumlar ve uzun süreli, yoğun alkol kullanımından da kaynaklanabilir.
Hepatit A genellikle herhangi bir tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. Hepatit B veya C’nin neden olduğu iltihaplanma kronikleşebilir ve uzun süreli karaciğer hasarına ve diğer komplikasyonlara yol açabilir.
Bir hepatit virüsü kan dolaşımına girip karaciğer hücrelerine saldırdığında, vücudun bağışıklık sistemi onunla savaşmak için tepki verir. Geçici inflamasyon bu yanıtın bir parçasıdır. Ancak iltihaplanma aylarca veya yıllarca devam ederse, karaciğer hücrelerine zarar verebilir ve hatta yok edebilir.
Tedavi edilmeyen hepatit B veya hepatit C, siroza veya karaciğer kanserine yol açabilir.
Hepatit A, B ve C’nin her birine belirli bir hepatit virüsü türü neden olur. Bu virüslerin hepsi bulaşıcıdır. Hepatit A, kontamine yiyecek, su veya enfekte bir kişiyle kişisel temas yoluyla yayılabilir. Hepatit B ve C, kan veya meni gibi vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır. Bu virüsler, annenin virüsü doğum sırasında çocuğuna geçirmesi halinde yeni doğan bebekler de dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilir.
Her hepatit tipinin farklı özellikleri vardır ve doktorunuz sizi etkileyen virüsün türüne göre tedavi konusunda önemli kararlar verir.